Полонистический бюллетень

Событие

Начало событияДата события: 13.06.2025
Дата размещения: 14.03.2025

PRZY JEDNYM STOLE. KULINARIA W HISTORII, KULTURZE I LITERATURZE

Начало событияВид события:
Конференция
Местность:
Ostrowiec Świętokrzyski
Организаторы:
Целевые аудитории:
аспиранты, Независимые ученые, Доктора, Другие

Wydział Humanistyczny Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach oraz Muzeum Historyczno-Archeologiczne w Ostrowcu Świętokrzyskim zapraszają na ogólnopolską konferencję naukową pt. „Przy jednym stole. Kulinaria w historii, kulturze i literaturze”.

Celem konferencji jest debata akademicka, wymiana poglądów oraz prezentacja wyników badań na temat miejsca, istoty i funkcji kulinariów w światowej i polskiej historii, kulturze i literaturze. Konferencja kierowana jest do pracowników naukowych, niezależnych badaczy, doktorantów i pasjonatów tematu.

Proponowana tematyka konferencji obejmuje następujące zagadnienia: kulinaria jako element dziedzictwa kulturowego, historia i ewolucja kulinariów, motywy kulinarne w sztuce, kulinaria jako symbole, kulinaria jako forma wymiany kulturowej, stół jako element łączący pokolenia, jedzenie i picie jako forma budowania relacji społecznych, kulinaria w lecznictwie i medycynie, jedzenie i picie jako wyraz tożsamości kulturowej/ etnicznej/ narodowej/ religijnej, historia i ewolucja piśmiennictwa kulinarnego, kulinaria w perspektywie językowej i inne.

Информация

Подача заявок для докладчиков до:
30.04.2025
Дата размещенияСкачать:
Опубликовал:
Дата размещения:
14 марта 2025; 11:31 (Magdalena Płusa)
Дата правки:
14 марта 2025; 11:31 (Magdalena Płusa)

Смотреть также

23.01.2020

Kultura i kulinaria / ogólnopolska konferencja naukowa (UWAGA: zmiana terminu wydarzenia; obrady w formie online)

Jedzenie jest potrzebą, przyjemnością, fizjologicznym imperatywem, może też, jak pisze Adriana Celińska, być „czymś więcej niż prosta »odżywka«, bo jego wytwarzanie, przygotowywanie i konsumowanie stwarzają rytuały i zachowania magiczne”. Kulinaria ponadto ustanawiają codzienność, budują relacje z innymi, są częścią świata kultury, a nawet rozrywki, zaś mówienie o jedzeniu to nie tylko mówienie o smakach, walorach zdrowotnych, kaloriach, dietach czy procesach produkcyjnych, lecz niekiedy i forma sztuki. (informacja organizatorów)

09.07.2015

Konferencja naukowa „Kuchnia i stół w komunikacji społecznej. Tekst, dyskurs, kultura”

Uniwersytet Wrocławski Instytut Filologii Polskiej oraz Komisja Nauk Filologicznych PAN Oddział we Wrocławiu serdecznie zapraszają do udziału w Międzynarodowej Konferencji Naukowej

24.05.2022

Kulinaria w językowo-kulturowym obrazie miasta i wsi /IX Ogólnopolska Konferencja Naukowa z cyklu: Miasto - przestrzeń zróżnicowana językowo, kulturowo i społecznie

Katedra Stylistyki i Pragmatyki Językowej Wydziału Językoznawstwa Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego ma zaszczyt zaprosić Państwa na IX Ogólnopolską Konferencję Naukową z cyklu  „Miasto – przestrzeń zróżnicowana językowo, kulturowo i społecznie” Tegoroczne spotkanie odbędzie się w Bydgoszczy (stacjonarnie) w dniach 29 września – 1 października 2022 roku. Szczegółowy temat konferencji brzmi: Kulinaria w językowo-kulturowym obrazie miasta i wsi.

02.04.2016

Gwara i jej wartość komunikacyjna, kulturowa i społeczna

Przedmiotem refleksji naukowej w trakcie planowanej konferencji pragniemy uczynić gwarę i jej wartość ujmowaną w aspekcie komunikacyjnym, kulturowym i społecznym. Zakładamy, iż problematyka ta rozpatrywana będzie zarówno w ujęciu teoretyczno-metodologicznym, jak i w postaci badań empirycznych, zarówno w perspektywie historycznej, jak i współczesnej.

Если вы не хотите, чтобы куки-файлы сохранялись на вашем диске, поменяйте настройки своего браузера Смотреть информацию о куки-файлах