Полонистический бюллетень

Событие

Начало событияДата события: 13.06.2025
Дата размещения: 14.03.2025

PRZY JEDNYM STOLE. KULINARIA W HISTORII, KULTURZE I LITERATURZE

Начало событияВид события:
Конференция
Местность:
Ostrowiec Świętokrzyski
Организаторы:
Целевые аудитории:
аспиранты, Независимые ученые, Доктора, Другие

Wydział Humanistyczny Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach oraz Muzeum Historyczno-Archeologiczne w Ostrowcu Świętokrzyskim zapraszają na ogólnopolską konferencję naukową pt. „Przy jednym stole. Kulinaria w historii, kulturze i literaturze”.

Celem konferencji jest debata akademicka, wymiana poglądów oraz prezentacja wyników badań na temat miejsca, istoty i funkcji kulinariów w światowej i polskiej historii, kulturze i literaturze. Konferencja kierowana jest do pracowników naukowych, niezależnych badaczy, doktorantów i pasjonatów tematu.

Proponowana tematyka konferencji obejmuje następujące zagadnienia: kulinaria jako element dziedzictwa kulturowego, historia i ewolucja kulinariów, motywy kulinarne w sztuce, kulinaria jako symbole, kulinaria jako forma wymiany kulturowej, stół jako element łączący pokolenia, jedzenie i picie jako forma budowania relacji społecznych, kulinaria w lecznictwie i medycynie, jedzenie i picie jako wyraz tożsamości kulturowej/ etnicznej/ narodowej/ religijnej, historia i ewolucja piśmiennictwa kulinarnego, kulinaria w perspektywie językowej i inne.

Информация

Подача заявок для докладчиков до:
30.04.2025
Дата размещенияСкачать:
Опубликовал:
Дата размещения:
14 марта 2025; 11:31 (Magdalena Płusa)
Дата правки:
14 марта 2025; 11:31 (Magdalena Płusa)
Если вы не хотите, чтобы куки-файлы сохранялись на вашем диске, поменяйте настройки своего браузера Смотреть информацию о куки-файлах