Polish Studies Newsletter

Event

Date of the event: 13.06.2025
Added on: 14.03.2025

PRZY JEDNYM STOLE. KULINARIA W HISTORII, KULTURZE I LITERATURZE

Type of the event:
Conference
City or town:
Ostrowiec Świętokrzyski
Target groups:
PhD Students, Independent academics, Doctors, Others

Wydział Humanistyczny Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach oraz Muzeum Historyczno-Archeologiczne w Ostrowcu Świętokrzyskim zapraszają na ogólnopolską konferencję naukową pt. „Przy jednym stole. Kulinaria w historii, kulturze i literaturze”.

Celem konferencji jest debata akademicka, wymiana poglądów oraz prezentacja wyników badań na temat miejsca, istoty i funkcji kulinariów w światowej i polskiej historii, kulturze i literaturze. Konferencja kierowana jest do pracowników naukowych, niezależnych badaczy, doktorantów i pasjonatów tematu.

Proponowana tematyka konferencji obejmuje następujące zagadnienia: kulinaria jako element dziedzictwa kulturowego, historia i ewolucja kulinariów, motywy kulinarne w sztuce, kulinaria jako symbole, kulinaria jako forma wymiany kulturowej, stół jako element łączący pokolenia, jedzenie i picie jako forma budowania relacji społecznych, kulinaria w lecznictwie i medycynie, jedzenie i picie jako wyraz tożsamości kulturowej/ etnicznej/ narodowej/ religijnej, historia i ewolucja piśmiennictwa kulinarnego, kulinaria w perspektywie językowej i inne.

Information

Application deadline for speakers:
30.04.2025
Published by:
Added on:
14 March 2025; 11:31 (Magdalena Płusa)
Edited on:
14 March 2025; 11:31 (Magdalena Płusa)

See also

23.01.2020

Kultura i kulinaria / ogólnopolska konferencja naukowa (UWAGA: zmiana terminu wydarzenia; obrady w formie online)

Jedzenie jest potrzebą, przyjemnością, fizjologicznym imperatywem, może też, jak pisze Adriana Celińska, być „czymś więcej niż prosta »odżywka«, bo jego wytwarzanie, przygotowywanie i konsumowanie stwarzają rytuały i zachowania magiczne”. Kulinaria ponadto ustanawiają codzienność, budują relacje z innymi, są częścią świata kultury, a nawet rozrywki, zaś mówienie o jedzeniu to nie tylko mówienie o smakach, walorach zdrowotnych, kaloriach, dietach (...)

09.07.2015

Konferencja naukowa „Kuchnia i stół w komunikacji społecznej. Tekst, dyskurs, kultura”

Uniwersytet Wrocławski Instytut Filologii Polskiej oraz Komisja Nauk Filologicznych PAN Oddział we Wrocławiu serdecznie zapraszają do udziału w Międzynarodowej Konferencji Naukowej

24.05.2022

Kulinaria w językowo-kulturowym obrazie miasta i wsi /IX Ogólnopolska Konferencja Naukowa z cyklu: Miasto - przestrzeń zróżnicowana językowo, kulturowo i społecznie

Katedra Stylistyki i Pragmatyki Językowej Wydziału Językoznawstwa Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego ma zaszczyt zaprosić Państwa na IX Ogólnopolską Konferencję Naukową z cyklu  „Miasto – przestrzeń zróżnicowana językowo, kulturowo i społecznie” Tegoroczne spotkanie odbędzie się w Bydgoszczy (stacjonarnie) w dniach 29 września – 1 października 2022 roku. Szczegółowy temat konferencji brzmi: Kulinaria w językowo-kulturowym obrazie miasta i wsi.

02.04.2016

Gwara i jej wartość komunikacyjna, kulturowa i społeczna

Przedmiotem refleksji naukowej w trakcie planowanej konferencji pragniemy uczynić gwarę i jej wartość ujmowaną w aspekcie komunikacyjnym, kulturowym i społecznym. Zakładamy, iż problematyka ta rozpatrywana będzie zarówno w ujęciu teoretyczno-metodologicznym, jak i w postaci badań empirycznych, zarówno w perspektywie historycznej, jak i współczesnej.

We use cookie files to make the use of our website more convenient for our users. If you do not wish cookie files to be saved on your hard drive, please change the settings of your browser. Read about our cookie policy.