Event
Kultura i kulinaria / ogólnopolska konferencja naukowa (UWAGA: zmiana terminu wydarzenia; obrady w formie online)
Jedzenie jest potrzebą, przyjemnością, fizjologicznym imperatywem, może też, jak pisze Adriana Celińska, być „czymś więcej niż prosta »odżywka«, bo jego wytwarzanie, przygotowywanie i konsumowanie stwarzają rytuały i zachowania magiczne”. Kulinaria ponadto ustanawiają codzienność, budują relacje z innymi, są częścią świata kultury, a nawet rozrywki, zaś mówienie o jedzeniu to nie tylko mówienie o smakach, walorach zdrowotnych, kaloriach, dietach czy procesach produkcyjnych, lecz niekiedy i forma sztuki. (informacja organizatorów)
Wielowymiarowość tych kwestii zasługuje z pewnością na naukowy namysł, dlatego organizatorzy konferencji proponują refleksję m.in. nad następującymi zagadnieniami:
- książki kucharskie dawniej i współcześnie;
- jedzenie i spożywanie w kulturze – literatura, film, serial, etc.;
- kuchnia i gotowanie jako sztuka;
- kultura jedzenia dawniej i dziś; słynne uczty;
- zwyczaje gastronomiczne dawnych kultur i cywilizacji;
- kuchnie świata i turystyka gastronomiczna;
- żywność genetycznie modyfikowana w aspekcie etycznym i kulturowym;
- etyczne, kulturowe i społeczne aspekty produkcji żywności (w tym mięso, nabiał, etc.);
- programy kulinarne; kulinarni celebryci;
- kulinaria w mediach i mediach społecznościowych (blogi, vlogi, fanpejdże etc.);
- gadżety kuchenne i gastronomiczne must have;
- jedzenie jako rytuał i celebra; rytuał a spożywanie; spożywanie a tabu;
- zaburzenia odżywiana jako aspekty kulturowe i cywilizacyjne; wpływ mass mediów na postrzeganie ciała – bulimia, ortoreksja, anoreksja;
- zdrowa żywność, żywność ekologiczna etc.;
- mody żywieniowe; popularne diety, dietetycy etc.;
- nowe trendy społeczne w żywieniu – freganizm, weganizm, wegetarianizm, witarianizm, etc.;
- przemysł spożywczy – oszustwa i matactwa.
Niezależnie przyjmowane będą również studia szczegółowe (case studies) z wykorzystaniem wybranej metodologii mono- lub interdyscyplinarnej.
Ostateczny termin nadsyłania abstraktów na adres kik.konferencja@gmail.com mija 22 kwietnia 2020 roku. Na podany adres prosimy przesłać dokument w formacie edytowalnym (.doc, .docx, .rtf), zatytułowany wg schematu „Imię Nazwisko, Tytuł referatu” i zawierający:
- abstrakt (max. 600 słów);
- notę biograficzną, zawierającą aktualną afiliację, tytuł naukowy oraz profil badawczy
- numer telefonu oraz korespondencyjny email.
Na pokrycie kosztów związanych z organizacją konferencji przewiduje się opłatę konferencyjną w wysokości 130 PLN. Organizatorzy przewidują publikację pokonferencyjną w formie recenzowanej monografii w serii „Perspektywy Ponowoczesności” lub numerów monograficznych czasopismach naukowych (m.in. punktowanych), które zdecydują się na współpracę z komitetem organizacyjnym.
Zaświadczenia o udziale w wydarzeniu będą przesyłane w formie skanu, a po ustąpieniu pandemii zostaną przesłane pocztą tradycyjną na wskazane przez Państwa adresy. Faktury zostaną dostarczone w formie elektronicznej.
Szczegółowe informacje na temat konferencji aktualizowane będą na stronie internetowej:
https://kikkonferencja.wordpress.com.
Komitet Organizacyjny:
dr Renata Iwicka (UJ)
dr Barbara Stelingowska (Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach)
mgr Joanna Brońka (Ośrodek Badawczy Facta Ficta)
Rada Naukowa:
Prof. UPH Andrzej Borkowski (Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach)
Prof. Wiesław Olkusz (Uniwersytet Opolski)
Organizatorzy:
Katedra Porównawczych Studiów Cywilizacji UJ,
Ośrodek Badawczy Facta Ficta,
Instytut Językoznawstwa i Literaturoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach,
Instytut Kultury Regionalnej i Badań Literackich Stowarzyszenie im. Franciszka Karpińskiego w Siedlcach.
Patronat honorowy: Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia