Polish Studies Newsletter

Event

Date of the event:
Added on: 20.07.2018

Zaproszenie do publikowania tekstów w czasopiśmie „Creatio Fantastica”

Type of the event:
Call for papers

Redakcja czasopisma „Creatio Fantastica” zaprasza do publikowania w kolejnym numerze pisma poświęconego fantastyce naukowej (hard science fiction) i upamiętniającego twórczość Ursuli K. Le Guin.

Wytyczne dla tekstów naukowych:

  • główne problemy genologiczne w SF;
  • temat specjalny: twórczość fantastycznonaukowa Ursuli K. Le Guin;
  • światotwórstwo fantastyczno-naukowe;
  • nowe nurty SF (od cyberpunku do dieselpunku czy ekopunku);
  • New Wave i New Weird;
  • twórczość zachodnich klasyków literatury SF;
  • nowi zagraniczni twórcy SF, np. Neal Stephenson, Adrian Tchaikovsky, Peter Watts, Ian McDonald, Jeff VanderMeer, Greg Egan czy Ted Chiang;
  • polska fantastyka naukowa, m.in. twórczość Jacka Dukaja, Marcina Sergiusza Przybyłka, Jarosława Grzędowicza, Rafała Kosika, Andrzeja Zimniaka, Cezarego Zbierzchowskiego, Roberta J. Szmidta, Dariusza Domagalskiego, Marka Huberatha, Andrzeja W. Sawickiego, Pawła Majki, Marcina Podlewskiego i wielu innych.
Teksty naukowe powinny mieć wyczyszczone metadane. W osobnym dokumencie należy zamieścić informacje o autorze zawierające:
  • afiliację;
  • biogram do 80 słów;
  • 10 słów kluczowych i abstrakt do 300 słów (obydwa w języku polskim i angielskim).

Wszystkie teksty naukowe można wysyłać pod adresem redakcja@creatiofantastica.com

Redakcja nie przyjmuje tekstów publicystycznych (esejów, felietonów itp.). Autorów bardziej rozbudowanych (min. pół arkusza wydawniczego) tekstów popularnonaukowych zachęca się (oferując pomoc redaktorską w tym zakresie) do rozbudowania ich do postaci naukowej.

Information

Application deadline for speakers:
30.08.2018
Added on:
20 July 2018; 15:24 (Piotr Bordzoł)
Edited on:
20 July 2018; 15:24 (Piotr Bordzoł)
We use cookie files to make the use of our website more convenient for our users. If you do not wish cookie files to be saved on your hard drive, please change the settings of your browser. Read about our cookie policy.